parallax background

Voditelji radionica

Danijel Detoni (klavir)

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Läszla Baranyayja i Baläzsa Kecskesa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Mušica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropeenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama, Splitsko ljeto i drugima.

S Martinom Draušnikom i Pavlom Zajcevim je u Zagreb triju nastupio u većim glazbenim središtima u zemlji, u Torontu, Montrealu i Ottawi, te realizirao međunarodni projekt za Varšavsku jesen. Nastupio je kao solist uz Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Orkestar HNK Split, Zagrebačku filharmoniju, Beogradsku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Pekinški simfonijski orkestar, Budapest Strings, Komorni orkestar UMZE te Komorni orkestar Dušan Skovran, Zagrebački solisti.

Godine 2003. u duu s violinisticom Martom Deäk pobijedio je na Državnom natjecanju Le6 Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records. Ista je kuća 2014. izdala i nosač zvuka Journey through Europe te 2018. belgijska Le Chant de Linos u suradnji s violončelisticom Kajanom Packo. Njegove interpretacije uvrštene su na autorske nosače zvuka Pavla Dešpalja, Ive Josipovića, Sare Glojnarić, Silvija Foretića, te na prvom nosaču zvuka u nakladi Muzičke akademije u Zagrebu (Vjekoslav Nježić: As the Time).

Danijel od 2009. podučava klavir u statusu odjelnog asistenta, od 2015. izabran, a 2020. reizabran kao docent klavira i komorne glazbe na Odsjeku za klavir, čembalo i orgulje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Josip Nemet (harmonika)

Josip Nemet rođen je u Rijeci 1986. godine gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu. Poslije petogodišnjeg studija harmonike u Puli, završava i Master of arts na Sibelius akademiji u klasi doc. mus. Mike Vayrynena. Kao izvođač dvostruki je državni prvak Hrvatske i osvojio je pet prvih nagrada na Susretima harmonikaša u Puli.

Državna natjecanja je osvajao i kao član komornih sastava. U nekoliko navrata je svirao kao solist s orkestrom, više puta bio na HRT-u, nastupao u gotovo svim važnijim dvoranama u Hrvatskoj i održao mnogobrojne recitale, diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Nastupao je u SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Sloveniji i BiH. Napisao je nekoliko kompozicija, održava seminare, član je prosudbenih komisija i planira daljnje usavršavanje.

Trenutačno je stalno zaposlen u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

S učenicima osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a pojedini već studiraju na nekim od najprestižnijih europskih akademija.

Marco Graziani (violina)

Marco Graziani (Rijeka, 1988.) violinu je počeo učiti u dobi od 7 godina kod prof. Peljhana u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, a od 2000. kod prof. Sorokowa u čijoj klasi diplomira 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iste godine postaje asistent na MA u Zagrebu, a od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskog komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. je obnašao funkciju koncertnog majstora orkestra HNK u Zagrebu.

Kao solist i član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima gdje postiže zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale, europskom natjecanju „Alfredo i Wanda Marcosig“ u Goriziji, natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka i na natjecanju „Istria Nobilissima“.

Laureat je velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini za izvedbu Prvog violinskog koncerta S. Prokofjeva. Godine 2007. primio je godišnju nagradu grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade ”Ivo Vuljević”, za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.

Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Nastupio je kao solist sa Slovenskom filharmonijom, Festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu, Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Orkestrom opere HNK u Splitu, Zagrebačkim solistima te s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom.

Godine 2009. snimio je nosač zvuka u suradnji s violončelistom Stjepanom Hauserom. Godine 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet s kojim je ostvario mnogobrojne zapažene nastupe te pobijedio na natjecanju Tribina Darko Lukić u Zagrebu, 2014.

Godine 2012. osvojio je prvu nagradu na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Dvije godine kasnije nagrađen je nagradom Judita za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu Violinskog koncerta u D-duru P. I. Čajkovskog.

Petar Kovačić (violončelo)

Violončelist Petar Kovačić rođen je 1980. godine u Rijeci. Nakon diplome na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. A.Petrača studij nastavlja na Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka), u klasi prof. Gustava Riviniusa. Nakon diplomskog, s najvišim ocjenama završava i poslijediplomski studij 2005. godine. Tijekom studija također pohađa trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom Maria Brunella.

Dobitnik je mnogih nagrada (prvih nagrada na državnim natjecanjima, I. nagrada na natjecanju Alpe Adria 1999. u Goriziji (Italija), II. nagrada na međunarodnom natjecanju Walter Gieseking u Saarbrückenu). U akademskoj godini 2000.-2001. dobitnik je Dekanove nagrade. Od 2003. djeluje u HNK Ivana pl. Zajca kao solo čelist Riječkog simfonijskog orkestra. Sezonu 2013./2014. provodi u Kataru kao član Katarske filharmonije. Od 2017. preuzima mjesto ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajc u Rijeci te intenzivno radi na podizanju kvalitete cijelog ansambla Opere. Nakon tri uspješne godine stupa s dužnosti te se ponovno posvećuje isključivo sviranju.

Redovito djeluje kao član mnogih komornih sastava.

Kao solist nastupao je sa Riječkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Slovenskom filharmonijom.

Ivana Šenk Gergorić (korepetitor)

Ivana Šenk Gergorić je rođena u Gladbecku, Savezna Republika Njemačka. 

Srednjoškolsko obrazovanje stječe u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku te u Glazbenoj školi Franje Kuhača, također u Osijeku, u klasi prof. Tihane Ivanković i Attile Mesarića. 

2014. godine završava diplomski studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana i stječe akademski naziv magistra muzike, summa cum laude. 

2016. godine završava diplomski studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stječe akademski naziv magistra logopedije, summa cum laude. Tijekom svog glazbenog obrazovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim klavirskim natjecanjima. 

2012. godine, u pratnji Zagrebačke filharmonije, izvela je Ravelov 1. klavirski koncert u KD Vatroslav Lisinski u ciklusu „Vatrena mladost uz Zagrebačku filharmoniju“, pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija. 

Nastupala je diljem Hrvatske, u Austriji, Švicarskoj i Sloveniji. Usavršavala se na seminarima klavirskih pedagoga: V. Viardo, A. Pisarev, G. Wallisch, S. Falvai, I. Ossipova, B. Urban. 

Dobitnica je triju Dekanovih nagrada - jedna na Muzičkoj akademiji te dvije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Od 2017. godine stalno je zaposlena kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Ivana Matetića-ronjgova Pula. 

Objavljuje znanstvene radove te održava stručna predavanja na temu glazbe i logopedije te povremeno radi kao logoped u Centru za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč – Parenzo.

Doris Kovačić (solfeggio i teorija glazbe)

Doris Kovačić rođena je u Rijeci 1977. godine gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. 

Godine 2000. diplomira na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 2010. glazbenu kulturu i umjetnost na Muzičkoj akademiji u Puli. 

Od 1996. godine se bavi pedagoškim radom. Radila je kao nastavnik glazbene kulture i umjetnosti u osnovnim i srednjim školama, a trenutno je stalno zaposlena u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka kao profesor teorijskih glazbenih predmeta. 

Uz to je i istaknuti zborovođa. S učenicima i zborovima osvaja najviše nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

 Već 19 godina je mentorica darovitoj djeci u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće. Uz navedene nagrade dobitnica je i Rektorove nagrade (1999.), Nagrade za mladog dirigenta s istaknutim nastupom (2009.), Nagrade za najboljeg dirigenta na međunarodnom natjecanju Lege artis (2018.) i mnoge druge. 

Autorica je udžbenika glazbene kulture za OŠ, stručnih članaka, a održava i predavanja iz područja zborskog pjevanja.